Het kabinet is op weg het tekort op de begroting verder terug te dringen, naar 1,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Deze verwachting blijkt uit de Voorjaarsnota 2016 die vrijdag door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is gepresenteerd.

Het gaat om een tussentijdse aanpassing van de begroting voor dit jaar. Toen die vorig jaar op Prinsjesdag werd gepresenteerd, verwachtte het kabinet nog een begrotingstekort van 1,5 procent. Eind vorig jaar lag het tekort nog op 1,8 procent.

“De schatkist gaat goed. Het gaat beter met de schuld dan verwacht”, zei de bewindsman na de ministerraad. “Ik ben een tevreden man.”

Zoals elk jaar zijn er mee- en tegenvallers. Extra geld gaat onder meer naar de aanpak van de vluchtelingencrisis. Aan de andere kant wordt er ruim 1 miljard euro meer aan belastinginkomsten verwacht dan eerder geraamd omdat het beter met de economie gaat dan verwacht.

Veel extra uitgaven die dit jaar worden gedaan waren al uitgelekt of eerder bekendgemaakt. Zo krijgt de politie 188 miljoen erbij (hiervan was eind vorig jaar al 139 miljoen toegezegd) en trekt het kabinet 94 miljoen uit voor de Europese deal met Turkije om de migrantenstroom in te dammen.

Ook krijgt de marechaussee er 25 miljoen bij vanwege de migratiecrisis. Verder gaat er de komende jaren 244 miljoen extra naar het door aardbevingen getroffen Groningen.

Veiligheid en Justitie hoopte op meer geld. De baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, pleitte eerder deze week nog voor 40 miljoen extra voor het OM.

"Het is niet u roept wij draaien. Niet alle problemen bij Veiligheid en Justitie zijn op te lossen met geld. Misschien dat de leidinggevenden van de verschillende dienstonderdelen ook eens gewoon de problemen kunnen aanpakken in plaats van alleen maar in de krant om geld vragen", zei Dijsselbloem.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl